Irpf Andorra 2020. Com fer la declaració de l’IRPF?

[:ca]

IRPF a Andorra 2020

El passat 1 d’abril es va donar el tret de sortida al període per presentar la declaració del IRPF de l’exercici 2019, el qual s’allargarà fins al 30 de setembre del 2019. Enguany serà el cinquè exercici que es porta a terme a Andorra, raó per la qual continua sent una tasca relativament nova per als andorrans.

Aquest any, degut al Coronavirus, cal fer una menció especial a la Llei 3-2020, del 23 de març, de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, en la qual es tindrà en compte el següent:

Mesures en quant a impostos de l’IRPF

“El pagament a compte de l’IRPF per aquelles persones que realitzin activitats econòmiques, passarà a ser del 20% de la quota líquida quan anteriorment era del 50%, o bé del 2% de les rendes netes d’activitats econòmiques de l’exercici anterior quan anteriorment era del 5%.”

Dit això, destaquem els conceptes bàsics de l’IRPF que poden ajudar a resoldre alguns dubtes. Tanmateix, és important destacar que caldria recopilar tota la informació i deixar la declaració de l’IRPF en mans d’un gestor professional. Som-hi:

Què és l’IRPF?

Tal i com s’indica a la web www.impostos.ad, l’IRPF és l’impost que grava les rendes obtingudes per les persones físiques que reben la consideració de residents fiscals en territori andorrà.

A través de l’IRPF queden gravades totes les rendes subjectes a l’impost amb independència del lloc on s’hagin produït i de l’estat on estigui establert el seu pagador. És a dir, queda gravada la renda mundial obtinguda per l’obligat tributari.

Qui es considera obligat tributari?

Obligat tributari és qualsevol persona física que es trobi en alguna de les següents situacions:

  • Que visqui més de 183 dies en el territori andorrà durant l’any natural.
  • Que el nucli principal de les seves activitats econòmiques o els seus interessos econòmics radiquin a Andorra, de manera directa o indirecta.

No es consideren residents fiscals a Andorra els treballadors fronterers que diàriament es desplacen al territori andorrà des d’Espanya o França i que han estat contractats per empreses residents fiscals a Andorra.

Els rendiments obtinguts pels fronterers i temporers quedaran subjectes a l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, si bé poden optar per aplicar el règim especial del mateix impost. Aquest règim especial els permet tributar d’acord amb les normes generals previstes per la Llei de l’IRPF.

Qui ha de fer la declaració de l’IRPF?

  • Tots els obligats tributaris de l’IRPF que tinguin la residència fiscal en territori andorrà.
  • Les rendes corresponents a les societats civils, herències jacents, comunitats de béns i a totes les entitats o patrimonis autònoms regulats per les bases de l’ordenament tributari.

Aquests obligats tributaris realitzaran la seva declaració en funció de la seva quantia i de les seves circumstàncies personals i familiars.

Esquema procés declaració del IRPF per a l'obligat tributari

Esquema de la declaració IRPF per a l’obligat tributari. *Font: Quaderns d’actualitat econòmica. L’impost sobre la renda de les persones físiques. BPA.

Quan s’ha de presentar la declaració de l’IRPF?

L’obligat tributari haurà de presentar la declaració de l’IRPF entre l’1 d’abril i el 30 de setembre de l’exercici posterior al que és objecte de declaració.

*No ténen obligació de presentar la declaració les persones físiques que únicament obtinguin: rendes del treball o rendes del capital mobiliari que hagin estat sotmeses a retenció o rendes exemptes.

Com s’ha de fer la declaració?

D’una forma individual, l’obligat tributari haurà de presentar la declaració dins dels terminis establerts anteriorment. Aquest haurà de calcular d’una banda les rendes derivades de la Base General (treball, activitat econòmica, capital immobiliari) i d’altra banda la base de l’estalvi (capital mobiliari, guanys i pèrdues de capital).

Un cop deduït els mínims exempts de cada base de tributació, s’aplica a cada Base el tipus impositiu. El tipus de tributació per a l’IRPF és del 10%.

(No obstant això, el tipus equivalent serà del 5% per a les rendes compreses entre 24.000 i 40.000 euros, i s’aplicarà en la quota de tributació a través d’una bonificació màxima de 800 euros per l’obtenció de determinades rendes.)

De la quota resultant i segons cada cas, podrem aplicar diverses deduccions.

La resultant (quota de liquidació) minorada pels pagaments d’acompte realitzats durant l’any ens donarà l’impost a pagar o a retornar segons el cas, el qual s’anomena quota diferencial.

Resum de l’esquema:

Esquema de com fer la declaració del IRPF

Esquema de com fer la declaració del IRPF

Per què s’ha de fer la declaració?

1) Perquè la llei ens obliga i, si no fem part dels següents supòsits, s’ha de fer la declaració dins del termini.

Esquema requisits necessaris per no presentar la declaració del IRPF

Esquema dels requisits necessaris per no presentar la declaració del IRPF

2) Fer la declaració del IRPF aporta una informació molt valuosa per a qualsevol entitat, persona o administració per poder acreditar l’origen i el nivell de rendes que percep l’obligat tributari (Obertura d’un compte de no residents a l’estranger…).

3) Permet al contribuent reorganitzar en un sol punt la globalitat de les seves rendes i disposar d’un document homologable a tot el món (criteri de renda mundial).

Quina informació necessito per fer la declaració de l’IRPF?

Com dèiem al principi del post, presentar la declaració de l’IRPF requereix de tot un seguit de documentació. Així doncs, cal que ens procurem tota la informació pel que fa a les rendes mundials obtingudes, com per exemple:

  • Nòmines
  • Certificats bancaris
  • Proposta de liquidació emesa pel departament de tributs
  • Certificat de pensions
  • Resultat comptable per les activitats econòmiques
  • Documents relacionats amb l’acreditació de les reduccions a la quota de tributació
  • Qualsevol document relatiu a l’obtenció de les rendes.

Fonts consultades:

– Quaderns d’Actualitat Econòmica de la BPA (L’impost sobre la renda de les persones físiques).

– Pàgina web www.impostos.ad[:es]

IRPF en Andorra 2020

El pasado 1 de abril se inició el período para presentar la declaración del IRPF del ejercicio 2019, el cual se alargará hasta el 30 de septiembre de 2019. Este año será el quinto ejercicio que se lleva a cabo en Andorra, por lo que sigue siendo una tarea relativamente nueva para los andorranos.

Este año, debido al Coronavirus, hay que hacer una mención especial a la Ley 3-2020, de 23 de marzo, de medidas excepcionales y urgentes para la situación de emergencia sanitaria causada por la pandemia de SARS-CoV-2, en la que se tendrá en cuenta lo siguiente:

Medidas en cuanto a impuestos del IRPF

“El pago a cuenta del IRPF para aquellas personas que realicen actividades económicas, pasará a ser del 20% de la cuota líquida cuando anteriormente era del 50%, o bien del 2% de las rentas netas de actividades económicas de la ejercicio anterior cuando anteriormente era del 5%. “

Dicho esto, destacamos los conceptos básicos del IRPF que pueden ayudar a resolver algunas dudas. Sin embargo, es importante destacar que habría que recopilar toda la información y dejar la declaración del IRPF en manos de un gestor profesional. Vamos allá:

¿Qué es el IRPF?

Tal y como se indica en la web www.impostos.ad, el IRPF es el impuesto que grava las rentas obtenidas por las personas físicas que reciben la consideración de residentes fiscales en territorio andorrano.

A través del IRPF quedan grabadas todas las rentas sujetas al impuesto con independencia del lugar donde se hayan producido y del estado donde esté establecido su pagador. Es decir, queda grabada la renta mundial obtenida por el obligado tributario.

¿Quién se considera de obligado tributario?

Obligado tributario es cualquier persona física que se encuentre en alguna de las siguientes situaciones:

  • Que viva más de 183 días en el territorio andorrano durante el año natural.
  • Que el núcleo principal de sus actividades económicas o sus intereses económicos radiquen en Andorra, de manera directa o indirecta.

No se consideran residentes fiscales en Andorra los trabajadores fronterizos que diariamente se desplazan en el territorio andorrano desde España o Francia y que han sido contratados por empresas residentes fiscales en Andorra.

Los rendimientos obtenidos por los fronterizos y temporeros quedarán sujetas al impuesto sobre la renta de los no residentes fiscales, si bien pueden optar por aplicar el régimen especial del mismo impuesto. Este régimen especial les permite tributar de acuerdo con las normas generales previstas por la Ley del IRPF.

¿Quién tiene que hacer la declaración del IRPF?

  • Todos los obligados tributarios del IRPF que tengan su residencia fiscal en territorio andorrano.
  • Las rentas correspondientes a las sociedades civiles, herencias yacentes, comunidades de bienes y todas las entidades o patrimonios autónomos regulados por las bases del ordenamiento tributario.

Estos obligados tributarios realizarán su declaración en función de su cuantía y de sus circunstancias personales y familiares.

Esquema proceso declaración del IRPF para el obligado tributario

Esquema de la declaración IRPF para el obligado tributario. * Fuente: Cuadernos de actualidad económica. El impuesto sobre la renta de las personas físicas. BPA.

¿Cuándo debe presentarse la declaración del IRPF?

El obligado tributario deberá presentar la declaración del IRPF entre el 1 de abril y el 30 de septiembre del ejercicio posterior al que es objeto de declaración.

* No tienen obligación de presentar la declaración las personas físicas que únicamente obtengan: rentas del trabajo o rentas del capital mobiliario que hayan sido sometidas a retención o rentas exentas.

¿Cómo debe hacerse la declaración?

De una forma individual, el obligado tributario deberá presentar la declaración dentro de los plazos establecidos anteriormente. Este deberá calcular por una parte las rentas derivadas de la Base General (trabajo, actividad económica, capital inmobiliario) y por otro lado la base del ahorro (capital mobiliario, ganancias y pérdidas de capital).

Una vez deducido los mínimos exentos de cada base de tributación, se aplica a cada Base el tipo impositivo. El tipo de tributación para el IRPF es del 10%.

(Sin embargo, el tipo equivalente será del 5% para las rentas comprendidas entre 24.000 y 40.000 euros, y se aplicará en la cuota de tributación a través de una bonificación máxima de 800 euros por la obtención de determinadas rentas.)

De la cuota resultante y según cada caso, podremos aplicar diversas deducciones.

La resultante (cuota de liquidación) minorada por los pagos de anticipo realizados durante el año nos dará el impuesto a pagar o devolver según el caso, el cual se denomina cuota diferencial.

Resumen del esquema:

Esquema de cómo hacer la declaración del IRPF

Esquema de cómo hacer la declaración del IRPF

¿Por qué se debe hacer la declaración?

1) Porque la ley nos obliga y, si no hacemos parte de los siguientes supuestos, se debe hacer la declaración dentro del plazo.

Esquema requisitos necesarios para no presentar la declaración del IRPF

Esquema de los requisitos necesarios para no presentar la declaración del IRPF

2) Hacer la declaración del IRPF aporta una información muy valiosa para cualquier entidad, persona o administración para poder acreditar el origen y el nivel de rentas que percibe el obligado tributario (Apertura de una cuenta de no residentes en el extranjero …).

3) Permite al contribuyente reorganizar en un solo punto la globalidad de sus rentas y disponer de un documento homologable en todo el mundo (criterio de renta mundial).

¿Qué información necesito para hacer la declaración del IRPF?

Como decíamos al principio del post, presentar la declaración del IRPF requiere de una serie de documentos. Así pues, es necesario que nos procuremos toda la información con respecto a las rentas mundiales obtenidas, como por ejemplo:

  • Nóminas
  • Certificados bancarios
  • Propuesta de liquidación emitida por el departamento de tributos
  • Certificado de pensiones
  • Resultado contable por las actividades económicas
  • Documentos relacionados con la acreditación de las reducciones en la cuota de tributación
  • Cualquier documento relativo a la obtención de las rentas.

Fuentes consultadas:

– Cuadernos de Actualidad Económica de la BPA (Impuesto sobre la renta de las personas físicas).

– Página web www.impostos.ad[:]

Compartir l'article
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp