Com reclamar l’excés de tributació a Espanya per rendiments de capital mobiliari

Com reclamar l’excés de tributació a Espanya per rendiments de capital mobiliari (dividends i cànons)

Aquest post va dirigit a aquelles persones que obtenen rendiments de capital mobiliari (dividends o cànons) generats en seu espanyola i que han suportat una retenció per aquest rendiment superior al límit que marca el conveni de no doble imposició entre Andorra i Espanya(CDI).

Quan una persona no resident a Espanya en el sentit que marca el CDI entre Andorra i Espanya, percep una renda de capital mobiliari d’origen Espanyol (per exemple, dividends de Telefónica o de BBVA), per norma general si aquest rendiment no excedeix els 6.000 euros tindrà una retenció del 19% sobre el rendiment brut. Si el rendiment és superior, la retenció serà superior: del 21% entre 6.001 euros fins a 50.000 euros, i del 23% a partir de 50.001 euros.

Exemple: si una persona física amb residència a Andorra percep 5.000 euros de dividends d’una companyia espanyola, se li aplicarà una retenció del 19% (950 euros), per tant només li ingressaran en el seu compte 4.050 euros.

No obstant, el conveni entre Andorra i Espanya determina que per aquest tipus de renda, la imposició màxima amb la qual pot estar gravada aquest tipus de rendiment ha de ser del 15% (750 euros).

Per tant, aquest contribuent té dret a què li retornin el 4%, que és la diferència entre 19% (950 euros) i el 15% (750 euros), és a dir, 200 euros.

Com recuperar la doble imposició dels dividends?

Per poder reclamar aquest import, i evitar així la doble imposició de dividends, el contribuent haurà de fer una reclamació per ingressos indeguts mitjançant el formulari 210 espanyol juntament amb l’acreditació d’un certificat de residència fiscal a Andorra a efectes del conveni, que expedirà el departament de tributs i de fronteres d’Andorra i per tant la imposició que haurà suportat el contribuent serà només de 750 euros.

podrem obtenir pels propers exercicis la retenció directa del 15% sense haver de reclamar aquest 4%

Posteriorment si presentem aquesta informació relativa a la residència fiscal a Andorra a la nostra entitat financera que ens ingressa aquest rendiment, podrem obtenir pels propers exercicis la retenció directa del 15% sense haver de reclamar aquest 4%.

És important saber que per rendiments de capital anteriors, el tràmit per ingressos indeguts dóna dret a la seva reclamació fins als 4 anys anteriors a la generació del seu rendiment.

En el cas del cànons, la limitació per conveni està marcada en un màxim del 5%, i tindria la mateixa lògica d’aplicació si un contribuent amb residència fiscal a Andorra hagués estat subjecte a una retenció superior per aquest tipus de rendiment a Espanya.

Si desitgeu rebre més informació respecte a aquest tràmit, des de l’equip de La Vall Associats us animem a posar-vos en contacte amb nosaltres per dur a terme aquesta gestió tot preparant prèviament aquesta informació.

Documentació necessària :

  • Document d’identitat i acreditació de domicili a Andorra.
  • Certificat de residència fiscal a Andorra a efectes del CDI entre Andorra i Espanya.
  • Resum fiscal anual expedit per la vostra/es entitat/s financera/es a Andorra

Cómo reclamar el exceso de tributación en España por rendimientos de capital mobiliario (dividendos y cánones)

Este post va dirigido a aquellas personas que obtienen rendimientos de capital mobiliario (dividendos o cánones) generados en sede española y que han soportado una retención por este rendimiento superior al límite que marca el convenio de no doble imposición entre Andorra y España (CDI).

Cuando una persona no residente en España en el sentido que marca el CDI entre Andorra y España, percibe una renta de capital mobiliario de origen Español (por ejemplo, dividendos de Telefónica o de BBVA), por norma general si este rendimiento no excede los 6.000 euros tendrá una retención del 19% sobre el rendimiento bruto. Si el rendimiento es superior, la retención será superior: de 21% entre 6.001 euros hasta 50.000 euros, y del 23% a partir de 50.001 euros.

Ejemplo: si una persona física con residencia en Andorra percibe 5.000 euros de dividendos de una compañía española, se le aplicará una retención del 19% (950 euros), por lo tanto sólo le ingresarán en su cuenta 4.050 euros.

Sin embargo, el convenio entre Andorra y España determina que para este tipo de renta, la imposición máxima con la que puede estar grabada este tipo de rendimiento debe ser del 15% (750 euros).

Por tanto, este contribuyente tiene derecho a que le devuelvan el 4%, que es la diferencia entre 19% (950 euros) y el 15% (750 euros), es decir, 200 euros.

Cómo recuperar la doble imposición de los dividendos?

Para poder reclamar este importe, y evitar así la doble imposición de dividendos, el contribuyente tendrá que hacer una reclamación por ingresos indebidos mediante el formulario 210 español junto con la acreditación de un certificado de residencia fiscal en Andorra a efectos del convenio, que expedirá el departamento de tributos y de fronteras de Andorra y por lo tanto la imposición que deberá soportado el contribuyente será sólo de 750 euros.

podremos obtener los próximos ejercicios la retención directa del 15% sin tener que reclamar ese 4%

Posteriormente si presentamos esta información relativa a la residencia fiscal en Andorra en nuestra entidad financiera que nos ingresa este rendimiento, podremos obtener durante los próximos ejercicios la retención directa del 15% sin tener que reclamar este 4%.

Es importante saber que para rendimientos de capital anteriores, el trámite por ingresos indebidos da derecho a su reclamación hasta los 4 años anteriores a la generación de su rendimiento.

En el caso de los cánones, la limitación por convenio está marcada en un máximo del 5%, y tendría la misma lógica de aplicación si un contribuyente con residencia fiscal en Andorra hubiera sido sujeto a una retención superior para este tipo de rendimiento en España.

Si desea recibir más información respecto a este trámite, desde el equipo de La Vall Associats os animamos a poneros en contacto con nosotros para llevar a cabo esta gestión preparando previamente esta información.

Documentación necesaria:

  • Documento de identidad y acreditación de domicilio en Andorra.
  • Certificado de residencia fiscal en Andorra a efectos del CDI entre Andorra y España.
  • Resumen fiscal anual expedido por su/s entidad/es financiera/as en Andorra.
Compartir l'article
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp