Règim especial de comerç internacional

[:ca]

Règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional

En aquest post us exposem el comunicat publicat al Bopa pel Govern d’Andorra el passat 22 de desembre.

Comunicat tècnic del 22-12-2015 referent al règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional, i al règim especial de societats de gestió i inversió financera intragrup.

Destinataris: Aquest comunicat tècnic va destinat als obligats tributaris de l’impost sobre societats que desitgin acollir-se al règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional, o al règim especial de societats de gestió i inversió financera intragrup.

Normativa: Decret legislatiu del 29-4-2015 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, i el Decret pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre societats, del 23 de setembre del 2015.

  1. Objecte d’aquest comunicat tècnic

Establir els criteris interpretatius per aplicar els requisits de disposar en territori andorrà, per realitzar les seves activitats, d’una persona contractada almenys a mitja jornada i d’un local destinat exclusivament d’una superfície mínima de 20 m2.

  1. Requisit de persona contractada almenys a mitja jornada

A. Concepte de “persona contractada”

S’entén per “persona contractada” la persona física lligada a la societat per un contracte de treball i que, en conseqüència, està assegurada per la societat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) en qualitat d’assalariada, en cap cas com a treballador per compte propi.

Es considera que es compleix el requisit a comptar de la data d’alta a la CASS, i no a comptar de la data del contracte de treball.

B. Concepte “d’almenys a mitja jornada”

Es requereix un contracte de treball de com a mínim 20 hores setmanals. No s’accepten compensacions ni prorrates (del tipus 1: persona a temps complet durant mig exercici equival a una persona a mitja jornada durant tot l’exercici).

  1. Requisit de disposar d’un local destinat exclusivament d’una superfície mínima de 20 m2

A. Concepte de “local”

Es considera “local” qualsevol espai cobert i tancat (habitualment dins d’un edifici) destinat a exercir-hi l’activitat empresarial de la societat. Per “tancat” s’entén que ha de tenir una porta pròpia d’accés que no necessàriament ha de donar al carrer, sinó que pot donar dins d’un local més ampli.

També s’accepta que el local on es desenvolupa l’activitat sigui tot o part d’un apartament, però ha de prevaldre la destinació donada al local sobre la naturalesa del mateix apartament.

B. Concepte “d’ús exclusiu”

Per norma general, no s’accepta que en un mateix local es pugui realitzar l’activitat empresarial de diferents societats. Excepcionalment i per a entitats vinculades (en el sentit de l’article 16 de la Llei), s’accepta que en un mateix local es pugui realitzar l’activitat empresarial de diferents societats sempre que la superfície total del local sigui suficient perquè hi hagi una mitjana mínima de 20 m2 per societat.

Tampoc s’accepta, en cas que el local sigui tot o part d’un habitacle (apartament, pis, casa unifamiliar), que tota o part d’aquesta unitat sigui utilitzada també com a habitatge, ni permanent ni ocasional.

En cap cas s’entén com a local un garatge o part d’un garatge, ni tampoc els trasters.

En qualsevol cas, el local ha de tenir un nivell de funcionalitat adequat per permetre la gestió òptima de l’activitat de la societat, és a dir, ha de comptar amb el mobiliari i l’equipament d’ofimàtica adequats, línies de telèfon/fax, accés a Internet.

C. Concepte de “superfície mínima de 20 m2”

Per al càlcul de la superfície mínima es tindran únicament en compte els metres útils.

En el cas de locals compartits amb altres empreses o ubicats dins de centres de negoci, s’hi podran computar també la part de metres útils d’elements productius d’ús comú. La noció de “productius” no inclou, per exemple, passadissos o terrasses, i sí sales de reunions, recepcions o sales d’espera. En qualsevol cas, la part d’elements productius d’ús comú imputable a la superfície del local de la societat no pot superar 5 m2 (és a dir, el 25% de la superfície mínima requerida).

  1. Compliment dels requisits

A. En el règim especial de societats de gestió i inversió financera intragrup

En tractar-se d’un règim amb necessitat d’activitat exclusiva, l’autorització ha de cobrir un exercici fiscal sencer, sense poder-se combinar períodes autoritzats i períodes no autoritzats dins d’un mateix exercici.

Els requisits relatius a la persona contractada i al local s’han de complir de manera ininterrompuda en el transcurs de l’exercici fiscal objecte de la sol·licitud, és a dir, que durant tot l’exercici s’ha d’haver disposat del local, i durant tot l’exercici hi ha d’haver almenys una persona contractada a mitja jornada, sense que s’acceptin compensacions ni prorrates (del tipus 1: persona a temps complet durant mig exercici equival a una persona a mitja jornada durant tot l’exercici).

Tan sols en casos degudament justificats (societats de nova creació, rescissió inesperada del contracte de treball o del contracte d’arrendament…) es tolerarà un període màxim de 60 dies naturals per exercici durant el qual s’hagin pogut incomplir els requisits relatius a la persona contractada, i al local; en el cas de societats de nova creació, a l’inici de la creació, tant per al local com per a la persona contractada i en els altres casos, el màxim de 60 dies naturals es tolerarà de manera independent, ja sigui per al local, ja sigui per a la persona contractada.

En el cas de societats de nova creació, el compliment dels requisits s’examina a comptar de la data d’inscripció constitutiva de la societat al Registre de Societats.

B. En el règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional

Els requisits relatius a la persona contractada i al local s’han de complir de manera ininterrompuda en el transcurs de l’exercici fiscal objecte de la sol·licitud, és a dir, que durant tot l’exercici s’ha d’haver disposat del local, i durant tot l’exercici hi ha d’haver almenys una persona contractada a mitja jornada, sense que s’acceptin compensacions ni prorrates (del tipus 1: persona a temps complet durant mig exercici equival a una persona a mitja jornada durant tot l’exercici).

Tan sols en casos degudament justificats (societats de nova creació, rescissió inesperada del contracte de treball o del contracte laboral…) es tolerarà un període màxim de 60 dies naturals per exercici durant el qual s’hagin pogut incomplir els requisits relatius a la persona contractada, i de manera independent un altre període màxim de 60 dies naturals per exercici durant el qual s’hagin pogut incomplir els requisits relatius al local.

En el cas de societats de nova creació, o en els casos en què la societat doni d’alta una nova activitat comercial afecta a la sol·licitud, el compliment dels requisits s’examinarà a comptar de la data del decret d’autorització de l’activitat comercial relativa a la demanda del règim.[:es]

Régimen especial de sociedades que realizan explotación internacional de intangibles o intervienen en el comercio internacional

En este post os exponemos el comunicado publicado en el Bopa por el Gobierno de Andorra el pasado 22 de diciembre.

Comunicado técnico del 22-12-2015 referente al régimen especial de sociedades que realizan explotación internacional de intangibles o intervienen en el comercio internacional, y al régimen especial de sociedades de gestión e inversión financiera intragrupo.

Destinatarios: Este comunicado técnico va destinado a los obligados tributarios del Impuesto sobre Sociedades que deseen acogerse al régimen especial de sociedades que realizan explotación internacional de intangibles o intervienen en el comercio internacional, o al régimen especial de sociedades de gestión e inversión financiera intragrupo.

Normativa: Decreto legislativo del 29-4-2015 de publicación del texto refundido de la Ley 95/2010, de 29 de diciembre, del Impuesto sobre Sociedades, y el Decreto por el que se aprueba el Reglamento del Impuesto sobre Sociedades, del 23 de septiembre de 2015.

1. Objeto de este comunicado técnico

Establecer los criterios interpretativos para aplicar los requisitos de disponer en territorio andorrano, para realizar sus actividades, de una persona contratada al menos a media jornada y de un local destinado exclusivamente de una superficie mínima de 20 m2.

2. Requisito de persona contratada al menos a media jornada

A. Concepto de “persona contratada”

Se entiende por “persona contratada” la persona física ligada a la sociedad por un contrato de trabajo y que, en consecuencia, está asegurada por la sociedad a la Caja Andorrana de Seguridad Social (CASS) en calidad de asalariada, en ningún caso como trabajador por cuenta propia.

Se considera que se cumple el requisito a contar desde la fecha de alta en la CASS, y no a partir de la fecha del contrato de trabajo.

B. Concepto “de al menos a media jornada”

Se requiere un contrato de trabajo de al menos 20 horas semanales. No se aceptan compensaciones ni prorratas (del tipo 1: persona a tiempo completo durante medio ejercicio equivale a una persona a media jornada durante todo el ejercicio).

3. Requisito de disponer de un local destinado exclusivamente de una superficie mínima de 20 m2

A. Concepto de “local”

Se considera “local” cualquier espacio cubierto y cerrado (habitualmente dentro de un edificio) destinado a ejercer la actividad empresarial de la sociedad. Por “cerrado” se entiende que debe tener una puerta propia de acceso que no necesariamente tiene que dar a la calle, sino que puede dar dentro de un local más amplio.

También se acepta que el local donde se desarrolla la actividad sea todo o parte de un apartamento, pero debe prevalecer el destino dado al local sobre la naturaleza del mismo apartamento.

B. Concepto “de uso exclusivo”

Por norma general, no se acepta que en un mismo local se pueda realizar la actividad empresarial de diferentes sociedades. Excepcionalmente y para entidades vinculadas (en el sentido del artículo 16 de la Ley), se acepta que en un mismo local se pueda realizar la actividad empresarial de diferentes sociedades siempre que la superficie total del local sea suficiente para que haya una media mínima de 20 m2 por sociedad.

Tampoco se acepta, en caso de que el local sea todo o parte de un habitáculo (apartamento, piso, casa unifamiliar), que toda o parte de esta unidad sea utilizada también como vivienda, ni permanente ni ocasional.

En ningún caso se entiende como local un garaje o parte de un garaje, ni tampoco los trasteros.

En cualquier caso, el local debe tener un nivel de funcionalidad adecuado para permitir la gestión óptima de la actividad de la sociedad, es decir, debe contar con el mobiliario y el equipamiento de ofimática adecuados, líneas de teléfono / fax, acceso a Internet.

C. Concepto de “superficie mínima de 20 m2”

Para el cálculo de la superficie mínima se tendrán únicamente en cuenta los metros útiles.
En el caso de locales compartidos con otras empresas o ubicados dentro de centros de negocio, se podrán computar también la parte de metros útiles de elementos productivos de uso común. La noción de “productivos” no incluye, por ejemplo, pasillos o terrazas, y sí salas de reuniones, recepciones o salas de espera. En cualquier caso, la parte de elementos productivos de uso común imputable a la superficie del local de la sociedad no puede superar 5 m2 (es decir, el 25% de la superficie mínima requerida).

4. Cumplimiento de los requisitos

A. En el régimen especial de sociedades de gestión e inversión financiera intragrupo

Al tratarse de un régimen con necesidad de actividad exclusiva, la autorización debe cubrir un ejercicio fiscal entero, sin poderse combinar periodos autorizados y períodos no autorizados dentro de un mismo ejercicio.

Los requisitos relativos a la persona contratada y el local se deben cumplir de manera ininterrumpida en el transcurso del ejercicio fiscal objeto de la solicitud, es decir, que durante todo el ejercicio se debe haber dispuesto del local, y durante todo el ejercicio debe haber al menos una persona contratada a media jornada, sin que se acepten compensaciones ni prorratas (del tipo 1: persona a tiempo completo durante medio ejercicio equivale a una persona a media jornada durante todo el ejercicio).

Tan sólo en casos debidamente justificados (sociedades de nueva creación, rescisión inesperada del contrato de trabajo o del contrato de arrendamiento …) se tolerará un período máximo de 60 días naturales por ejercicio durante el cual se hayan podido incumplir los requisitos relativos a la persona contratada, y en el local; en el caso de sociedades de nueva creación, al inicio de la creación, tanto para el local como para la persona contratada y en los demás casos, el máximo de 60 días naturales se tolerará de manera independiente, ya sea para el local , ya sea para la persona contratada.

En el caso de sociedades de nueva creación, el cumplimiento de los requisitos se examina a partir de la fecha de inscripción constitutiva de la sociedad en el Registro de Sociedades.

B. En el régimen especial de sociedades que realizan explotación internacional de intangibles o intervienen en el comercio internacional

Los requisitos relativos a la persona contratada y al local se deben cumplir de manera ininterrumpida en el transcurso del ejercicio fiscal objeto de la solicitud, es decir, que durante todo el ejercicio se debe haber dispuesto del local, y durante todo el ejercicio debe haber al menos una persona contratada a media jornada, sin que se acepten compensaciones ni prorratas (del tipo 1: persona a tiempo completo durante medio ejercicio equivale a una persona a media jornada durante todo el ejercicio).

Tan sólo en casos debidamente justificados (sociedades de nueva creación, rescisión inesperada del contrato de trabajo o del contrato laboral…) se tolerará un período máximo de 60 días naturales por ejercicio durante el cual se hayan podido incumplir los requisitos relativos a la persona contratada, y de manera independiente otro período máximo de 60 días naturales por ejercicio durante el cual se hayan podido incumplir los requisitos relativos al local.

En el caso de sociedades de nueva creación, o en los casos en que la sociedad dé de alta una nueva actividad comercial afecta a la solicitud, el cumplimiento de los requisitos se examinará a partir de la fecha del decreto de autorización de la actividad comercial relativa a la demanda del régimen.[:]

Compartir l'article
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp