Comptabilitat empresarial a Andorra

[:ca]

La comptabilitat a Andorra i la importància de l’assessorament comptable empresarial

Per a moltes persones, segurament, dur a terme la comptabilitat empresarial a Andorra no és més que un tràmit legal obligat per l’Estat per poder presentar els comptes. Dit d’una altra manera, no tenim una altra opció.

A Andorra se’ns obliga a presentar i a dipositar els comptes, segons la llei 30/2007 d’entrada en vigor l’1 de gener del 2009, dins del termini màxim de 6 mesos des del tancament de l’exercici comptable.

Per tant, per a una societat, comerç o activitat econòmica que finalitzi el seu exercici comptable al 31/12/X, ha de formular-los i signar-los abans del 30/06/X+1, i el dipòsit dels mateixos no pot excedir 1 mes a posterior de la seva formulació.

Qui ha de presentar la comptabilitat bàsica?

En aquest sentit actualment les persones responsables de presentar i dipositar els comptes anuals són :

  • Els empresaris exercint una activitat econòmica.
  • Les societats SA, SAU, SL o SLU.
  • Les societats en les quals els socis siguin il·limitadament responsables dels deutes socials.

Tot i això, però, els empresaris que no operen a través de societats anònimes (SA, SAU) o de responsabilitat limitada (SL, SLU) no tenen l’obligació de presentar els comptes si la seva xifra anual d’ingressos totals és inferior als 150.000 euros.

Aquesta excepció pot fer que molts empresaris decideixin no presentar els seus comptes i no dur a terme una comptabilitat pels costos que representa. No obstant, ignoren com d’important i útil pot resultar dur-la a terme.

Per a què serveix la comptabilitat?

La comptabilitat és una eina que permet conèixer la realitat econòmica i financera de l’empresa, així com la seva evolució al llarg del temps, la seva tendència i poder fer-ne projeccions de futur. I això és el realment interessant.

La comptabilitat permet tenir un coneixement i control absolut de l’empresa. Permet prendre decisions amb precisió i ajuda a preveure el que pot passar a curt i a llarg termini.

La comptabilitat empresarial és molt més que uns estats financers que cal presentar a aquells actors econòmics que ho puguin sol·licitar.

Comptabilitat empresarial

Una bona gestió comptable de la teva empresa t’ajudarà a prendre les decisions correctes

Molts empresaris consideren que la comptabilitat a Andorra és una despesa que es podrien estalviar. Això fa que, sovint, i sense tenir-ne la tècnica necessària, elaborin ells mateixos la comptabilitat. Però en realitat es tracta d’una inversió per conèixer millor la seva empresa. A l’hora, és una eina que els permetrà administrar correctament el seu efectiu, els seu inventari, els comptes a cobrar o a pagar, els seus passius, els costos i les despeses i també els seus ingressos. En definitva, conèixer el funcionament global de l’empresa permet a l’empresari prendre decisions, anticipar-se a situacions difícils i visualitzar oportunitats.

A més, l’elaboració dels impostos es basa principalment en els resultats que sorgeixin de la comptabilitat. Per tant, la declaració de les obligacions fiscals té relació directa amb els resultats que sorgeixin de la comptabilitat.

En resum, una bona gestió de la comptabilitat és una eina fonamental per gestionar correctament l’empresa.

Quan presento la comptabilitat?

S’ha d’elaborar durant tota la vida de l’empresa. És important revisar els estats financers periòdicament per poder fer ajustos necessaris que poden ser molt importants respecte als beneficis o pèrdues que puguin sorgir. Per exemple, podem analitzar a través d’una comptabilitat de costos que el producte B no és rendible pel volum d’unitats que produïm i que per tant és millor, o bé abandonar-lo, o bé disminuir-ne la seva producció per evitar costos a nivell de volum. Aquest ajust pot fer variar substancialment el fet d’entrar en pèrdues o en guanys.

11 consells per gestionar correctament la comptabilitat

Si has arribat fins aquí vol dir que estàs realment interessat en la comptabilitat empresarial. Així doncs, no et fem esperar més i t’exposem a continuació 11 consells essencials que t’ajudaran a mantenir una gestió comptable fiable per a l’empresa:

  1. Utilitza un programa de comptabilitat fiable: Sovint les empreses controlen la comptabilitat a través d’un full de càlcul. Això no dóna cap seguretat a la informació que hi ha enregistrada ja que pot ser fàcilment manipulada i/o esborrada per altres persones restant punts a la seva credibilitat. En canvi, la utilització d’un programa de comptabilitat ens permetrà tenir la informació actualitzada a cada instant i poder tenir informes dels estats financers sempre que es desitgi.
  2. Arxiva totes les factures emeses i altres ingressos de forma ordenada amb el teu número, ja sigui de manera digital o en paper.
  3. Arxiva totes les factures rebudes i altres despeses en algun sistema que et permeti buscar-les de forma eficaç: La manera més senzilla és localitzar-les a través d’un numerador inscrit en la factura i que aquestes siguin ordenades de manera descendent. També existeix la possibilitat d’ordenar-ho per proveïdor.
  4. Demana totes les factures que tinguis de les despeses i arxiva-les immediatament per evitar que s’acumulin desordenadament en un calaix o apilades en un munt de papers.
  5. Adjunta cada factura amb el corresponent rebut bancari o justificació del pagament.
  6. Porta al dia la facturació de la l’empresa.
  7. Guarda una còpia dels extractes bancaris.
  8. En el cas de tenir una activitat comercial fes un quadre de caixa diari per tal de poder controlar les diferències entre ingressos i recaptació: D’aquesta manera podràs saber si s’han extraviat diners de la caixa.
  9. Controla les entrades i les sortides de les mercaderies per tal de poder gestionar i comptabilitzar correctament el teu inventari: La gestió del inventari és molt important ja que la seva fluctuació pot fer variar el resultat de l’exercici de manera notable. És per això que la nostra recomanació és utilitzar un instrument fiable que permeti la seva gestió de forma acurada.
  10. Actualitza la teva comptabilitat o envia tota la documentació al teu comptable periòdicament. A ser possible cada setmana o cada quinzena.
  11. Contracta els serveis de professionals per elaborar la comptabilitat: Com ja hem comentat anteriorment, l’elaboració de la comptabilitat és primordial per gestionar els recursos i preveure, així, els escenaris futurs de l’empresa. Amb tot, contractar una persona a ple temps sovint resulta excessivament costós, alhora que s’assumeix el risc de no estar al dia dels diversos canvis legals que poden tenir lloc. Per això, una solució passa per contractar serveis externs a través de professionals especialitzats a la teva disposició per tal que:
    1. Estiguis sempre informat de la situació financera de l’empresa ja que aportaran el seu valor afegit a la interpretació dels resultats a fi d’ajudar-te a prendre les millors decisions.
    2. Abaratir els costos de l’empresa.
    3. Garantir-ne la confidencialitat al no exposar aquesta informació valuosa a certes persones de l’organització.

Dur una comptabilitat que compleixi aquests consells et permetrà tenir un coneixement de la situació real de l’empresa i, per tant, un major poder de decisió.[:es]

La contabilidad en Andorra y la importancia del asesoramiento contable empresarial

Es probable que para muchas personas el hecho de llevar a cabo la contabilidad empresarial en Andorra no sea más que un trámite legal obligado por el Estado para poder presentar las cuentas. Dicho de otro modo, no tenemos otra opción.

En Andorra se nos obliga a presentar y a depositar las cuentas, según la ley 30/2007 de entrada en vigor el 1 de enero de 2009, dentro del plazo máximo de 6 meses desde el cierre del ejercicio contable.

Por lo tanto, para una sociedad, comercio o actividad económica que finalice su ejercicio contable al 31/12/X, debe formularlos y firmarlos antes del 30/06/X + 1, y el depósito de los mismos no puede exceder de 1 mes a posterior de su formulación.

¿Quién debe presentar la contabilidad básica?

En este sentido actualmente las personas responsables de presentar y depositar las cuentas anuales son:

  • Los empresarios ejerciendo una actividad económica.
  • Las sociedades SA, SAU, SL o SLU
  • Las sociedades en las que los socios sean ilimitadamente responsables de las deudas sociales.

Sin embargo, los empresarios que no operan a través de sociedades anónimas (SA, SAU) o de responsabilidad limitada (SL, SLU) no tienen la obligación de presentar las cuentas si su cifra anual de ingresos totales es inferior a los 150.000 euros.

Esta excepción provoca, a menudo, que muchos empresarios decidan no presentar sus cuentas y no llevar a cabo una contabilidad por los costos que representa. Sin embargo, ignoran lo importante y lo útil que puede resultar llevarla a cabo.

Para qué sirve la contabilidad?

La contabilidad es una herramienta que permite conocer la realidad económica y financiera de la empresa, su evolución a lo largo del tiempo, su tendencia y poder hacer proyecciones de futuro. Y eso es lo realmente interesante.

La contabilidad permite tener un conocimiento y control absoluto de la empresa. Permite tomar decisiones con precisión y ayuda a prever lo que puede pasar a corto y a largo plazo.

La contabilidad empresarial es mucho más que unos estados financieros que se deben presentar a aquellos actores económicos que lo puedan solicitar.

contabilidad-para-empresas

Una buena gestión contable de tu empresa te puede ayudar a tomar decisiones correctas.

Muchos empresarios consideran que la contabilidad en Andorra es un gasto que se podrían evitar. Esto hace que, a menudo, y sin tener la técnica necesaria, elaboren ellos mismos la contabilidad. Pero en realidad se trata de una inversión para conocer mejor su empresa. Al mismo tiempo, es una herramienta que les permitirá administrar correctamente su efectivo, su inventario, las cuentas a cobrar o a pagar, sus pasivos, los costes y los gastos, así como sus ingresos. En definitiva, conocer el funcionamiento global de la empresa permite al empresario tomar decisiones, anticiparse a situaciones difíciles y visualizar oportunidades.

Además, la elaboración de los impuestos se basa principalmente en los resultados que surjan de la contabilidad. Por tanto, la declaración de las obligaciones fiscales tiene relación directa con los resultados que surjan de la contabilidad.

Resumiendo, una buena gestión de la contabilidad es fundamental para gestionar correctamente la empresa.

Cuando presento la contabilidad?

Se elaborará durante toda la vida de la empresa. Es importante revisar los estados financieros periódicamente para poder hacer ajustes que pueden ser muy importantes respecto a los beneficios o pérdidas que puedan surgir. Por ejemplo, podemos analizar a través de una contabilidad de costes que el producto B no es rentable por el volumen de unidades que producimos y que por lo tanto es mejor, o bien abandonarlo, o bien disminuir su producción para evitar costes a nivel de volumen. Este ajuste puede hacer variar sustancialmente el hecho de entrar en pérdidas o en ganancias.

11 consejos para gestionar correctamente la contabilidad

Si has llegado hasta aquí significa que estás realmente interesado en la contabilidad empresarial. Así pues, no te hacemos esperar más y te vamos a exponer 11 consejos esenciales que te ayudarán a mantener una gestión contable fiable para tu empresa:

  1. Utiliza un programa de contabilidad fiable: A menudo las empresas controlan la contabilidad a través de una hoja de cálculo. Esto no da ninguna seguridad a la información que hay registrada ya que puede ser fácilmente manipulada y/o borrada por otras personas restando puntos a su credibilidad. Por el contrario, la utilización de un programa de contabilidad nos permitirá tener la información actualizada a cada instante y tener informes de los estados financieros siempre que se desee.
  2. Archiva todas las facturas emitidas y otros ingresos de forma ordenada con su número, ya sea de manera digital o en papel.
  3. Archiva todas las facturas recibidas y otros gastos en algún sistema que te permita buscar de forma eficaz: La manera más sencilla es localizarlas a través de un numerador inscrito en la factura y que éstas sean ordenadas de forma descendente. También existe la posibilidad de ordenarlo por proveedor.
  4. Pide todas las facturas que tengas de los gastos y archiva inmediatamente para evitar que se acumulen desordenadamente en un cajón o apiladas en un montón de papeles.
  5. Adjunta cada factura con el correspondiente recibo bancario o justificación del pago.
  6. Lleva al día la facturación de tu empresa.
  7. Guarda una copia de tus extractos bancarios.
  8. En el caso de tener una actividad comercial haz un cuadro de caja diario para poder controlar las diferencias entre ingresos y recaudación: De esta manera podrás saber si se ha extraviado dinero de la caja.
  9. Controla las entradas y las salidas de las mercancías para poder gestionar y contabilizar correctamente tu inventario: La gestión del inventario es muy importante ya que su fluctuación puede hacer variar el resultado del ejercicio de manera notable. Es por ello que nuestra recomendación es utilizar un instrumento fiable que permita su gestión de forma cuidadosa.
  10. Actualiza la contabilidad o envía toda la documentación a tu contable periódicamente. A ser posible cada semana o cada quincena.
  11. Contrata los servicios de profesionales para elaborar la contabilidad: Como ya hemos comentado anteriormente, la elaboración de la contabilidad es primordial para gestionar los recursos y prever, así, los escenarios futuros de la empresa. Con todo, contratar a una persona a tiempo completo a menudo resulta excesivamente costoso, al mismo tiempo que se asume el riesgo de no estar al día de los distintos cambios legales que puedan haber. Por ello, una solución es contratar servicios externos a través de profesionales especializados a su disposición para que:
    1. Estés siempre informado de la situación financiera de la empresa ya que aportarán su valor añadido a la interpretación de los resultados a fin de ayudarte a tomar las mejores decisiones.
    2. Abaratar los costes de la empresa.
    3. Garantizar la confidencialidad al no exponer esta información valiosa a ciertas personas de la organización.

Llevar una contabilidad que cumpla estos consejos te permitirá tener un conocimiento real de la empresa y, por tanto, un mayor poder de decisión.[:]

Compartir l'article
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp