[:ca]
IRNR, imputació de les rendes immobiliàries per a Residents fiscals Andorrans que disposin d’una vivenda a Espanya declarada com a no residents
Molt sovint els residents Andorrans adquireixen una segona residència a Espanya, ja sigui de forma directa (compravenda) o bé de forma indirecta (herència, donació..) per gaudir de les seves vacances o per esvair-se de l’entorn d’Andorra. En molts casos, al residir en un altre país (Andorra) ens oblidem de contribuir als impostos directes que vénen imputats al fet de disposar d’un immoble en territori espanyol. Dit d’una altra manera, se’ns pot passar per alt pagar l’Impost sobre la Renda dels No Residents (IRNR).
Per això volem informar-vos de quines obligacions tributàries recauen als propietaris dels béns immobles situats en territori espanyol.
Quan haig de declarar l’IRNR a Espanya?
En base a la legislació espanyola sobre la imputació de les rendes immobiliàries, els requisits que ha de complir l’immoble perquè tributi són els següents:
- Que es tracti d’un bé immoble urbà i no es trobi lligat a activitats econòmiques.
- Que es tracti d’un immoble rústic amb una construcció que no resulti indispensable per al desenvolupament d’explotacions agrícoles, forestals o ramaderes.
- Que no generi rendiments de capital com a conseqüència de l’arrendament de béns immobles, negocis o mines o de la constitució o cessió de drets o facultats d’ús o gaudi sobre béns immobles.
- Que no constitueixi l’habitatge habitual del contribuent. A aquests efectes, s’entén que formen part de l’habitatge habitual del contribuent les places de garatge adquirides conjuntament amb l’immoble fins a un màxim de dos.
- Que no es tracti de sòl no edificat, immobles en construcció ni d’immobles que, per raons urbanístiques, no siguin susceptibles d’ús.
Si el seu immoble compleix alguns d’aquests requisits, aleshores serà imposable.
Com es tributa l’Impost sobre la Renda dels No Residents?
La renda imputable per a cada immoble urbà es realitza mitjançant l’aplicació dels següents percentatges:
- Amb caràcter general s’aplicarà el 2% sobre el valor cadastral de l’immoble que figuri en el rebut de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).
- L’1,1 % per a aquells immobles on el valor cadastral hagi estat revisat, modificat o determinat mitjançant un procediment de valoració col·lectiva que hagi entrat en vigor en el període impositiu o en el termini dels deu períodes impositius anteriors.
- Per a aquells immobles que no tinguin valor cadastral o no hagin estat notificats al contribuent a la data de meritació del impost el percentatge del 1,1 % s’aplicarà sobre el 50% del major dels següents valors:
- El comprovat per l’Administració a efectes d’altres tributs.
- El preu, contraprestació o valor de l’adquisició.
Quan un immoble s’adquireixi o transmeti en el transcurs d’un exercici o hagi estat arrendat o afecti a una activitat econòmica durant part d’un any, així com en els altres supòsits en què l’immoble hagi estat a disposició dels seus propietaris o usufructuaris únicament durant part d’un exercici, la renda imputable serà la que proporcionalment correspongui al nombre de dies compresos en aquest període.
En aquest supòsit la imputació l’haurà d’efectuar el titular del dret real, aplicant el percentatge del 2% ó 1,1%, segons escaigui, al resultat de prorratejar el valor cadastral del bé immoble en funció de la durada anual del període d’aprofitament.
Quan la titularitat d’un bé immoble correspongui a diverses persones, la imputació de la renda que es derivi del mateix es considerarà obtinguda per cadascuna d’elles en proporció a la seva participació en la titularitat.
Exemple d’aplicació de l’IRNR
En Miquel i la seva dona la Maria, tots dos residents a Andorra, adquireixen l’1 de març del 2016, a titulació compartida, un bé immoble situat a la costa brava (Cadaqués) per passar-hi les vacances d’estiu (no és un habitatge habitual) per un valor cadastral de 100.000 euros. Quina serà la contribució que hauran de pagar el Miquel i la Maria a la Hisenda Espanyola?
Càlcul:
- Si el valor cadastral ha estat revisat:
100.000 x (12-3)/12 x 1,1% = 641,66 euros
- Si el valor cadastral no ha estat revisat:
100.000 x (12-3)/12 x 2% = 1.166,66 euros
Com que tenen la titularitat compartida, cadascun haurà d’imputar el 50% del valor, és a dir, 320,83 euros en el primer cas o bé 583,33 euros en el segon.
Aquesta és la quantitat que estan obligats a declarar, que no a pagar. A l’esmentat import caldrà aplicar-hi l’Impost sobre la Renda dels No Residents (IRNR) que és del 24% sobre el resultant. El resultat sortint serà la quantitat final a pagar. És a dir:
641,66 x 24% = 153,99 euros ó 1.166,66 x 24% = 279,99 euros
Com i quan hauran de liquidar els impostos el Miquel i la Maria?
La imputació de la renda es meritarà per l’any en curs, és a dir, des de l’1 de març del 2016 fins a finalitzar l’any natural el 31 de desembre de 2016.
A partir d’aquesta data, és a dir, des de l’1 de gener del 2017 i abans que finalitzi l’any natural, cada un haurà d’ingressar les presumptes rendes obtingudes a la hisenda pública espanyola, que en el cas que sigui domiciliada, haurà de ser abans del 27 de desembre.
En el pròxim post explicarem el cas en què el Miquel i la Maria decideixen posar a lloguer el pis de Cadaqués durant els mesos en els quals viuen a Andorra.[:es]
IRNR, imputación de las rentas inmobiliarias para Residentes fiscales Andorranos que dispongan de una vivienda en España declarada como no residentes
A menudo los residentes Andorranos adquieren una segunda residencia en España, ya sea de forma directa (compraventa) o bien de forma indirecta (herencia, donación, etc.) para disfrutar de sus vacaciones o evadirse del entorno de Andorra. En muchos casos, al residir en otro país (Andorra) nos olvidamos de contribuir a los impuestos directos que vienen imputados al hecho de disponer de un inmueble en territorio español. Dicho de otro modo, se nos puede pasar por alto pagar el Impuesto sobre la Renta de los No Residentes (IRNR).
Por eso queremos informaros de qué obligaciones tributarias recaen sobre los propietarios de los bienes inmuebles situados en territorio español.
¿Cuándo debo declarar el IRNR en España?
En base a la legislación española sobre la imputación de las rentas inmobiliarias, los requisitos que debe cumplir el inmueble para que tribute son los siguientes:
- Que se trate de un bien inmueble urbano y no se encuentre ligado a actividades económicas.
- Que se trate de un inmueble rústico con una construcción que no resulte indispensable para el desarrollo de explotaciones agrícolas, forestales o ganaderas.
- Que no genere rendimientos de capital como consecuencia del arrendamiento de bienes inmuebles, negocios o minas o de la constitución o cesión de derechos o facultades de uso o disfrute sobre bienes inmuebles.
- Que no constituya la vivienda habitual del contribuyente. A estos efectos, se entiende que forman parte de la vivienda habitual del contribuyente las plazas de garaje adquiridas conjuntamente con el inmueble hasta un máximo de dos.
- Que no se trate de suelo no edificado, inmuebles en construcción ni de inmuebles que, por razones urbanísticas, no sean susceptibles de uso.
Si su inmueble cumple algunos de estos requisitos, entonces será imponible.
¿Cómo se tributa el Impuesto sobre la Renta de los No Residentes?
La renta imputable para cada inmueble urbano se realiza mediante la aplicación de los siguientes porcentajes:
- Con carácter general se aplicará el 2% sobre el valor catastral del inmueble que figure en el recibo del Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI).
- El 1,1% para aquellos inmuebles donde el valor catastral haya sido revisado, modificado o determinado mediante un procedimiento de valoración colectiva que haya entrado en vigor en el período impositivo o en el plazo de los diez períodos impositivos anteriores.
- Para aquellos inmuebles que no tengan valor catastral o no hayan sido notificados al contribuyente a la fecha de devengo del impuesto el porcentaje del 1,1% se aplicará sobre el 50% del mayor de los siguientes valores:
- El comprobado por la Administración a efectos de otros tributos.
- El precio, contraprestación o valor de la adquisición.
Cuando un inmueble se adquiera o transmita en el transcurso de un ejercicio o haya sido arrendado o afecte a una actividad económica durante parte de un año, así como en los demás supuestos en que el inmueble haya sido a disposición de sus propietarios o usufructuarios únicamente durante parte de un ejercicio, la renta imputable será la que proporcionalmente corresponda al número de días comprendidos en este periodo.
En este supuesto la imputación deberá efectuarla el titular del derecho real, aplicando el porcentaje del 2% ó 1,1%, según sea el caso, al resultado de prorratear el valor catastral del inmueble en función de la duración anual del periodo de aprovechamiento.
Cuando la titularidad de un bien inmueble corresponda a varias personas, la imputación de la renta que se derive del mismo se considerará obtenida por cada una de ellas en proporción a su participación en la titularidad.
Ejemplo de aplicación del IRNR
Miguel y su esposa María, ambos residentes en Andorra, adquieren el 1 de marzo de 2016, a titulación compartida, un bien inmueble situado en la costa brava (Cadaqués) para pasar las vacaciones de verano (no es una vivienda habitual) por un valor catastral de 100.000 euros. ¿Cuál será la contribución que deberán pagar Miguel y María a la Hacienda Española?
Cálculo:
- Si el valor catastral ha sido revisado:
100.000 x (12-3) / 12 x 1,1% = 641,66 euros
- Si el valor catastral no ha sido revisado:
100.000 x (12-3) / 12 x 2% = 1.166,66 euros
Como tienen la titularidad compartida, cada uno deberá imputar el 50% del valor, es decir, 320,83 euros en el primer caso o bien 583,33 euros en el segundo.
Esta es la cantidad que están obligados a declarar, que no a pagar. A dicho importe habrá que aplicar el Impuesto sobre la Renta de los No Residentes (IRNR) que es del 24% sobre el resultante. El resultado saliente será la cantidad final a pagar. Es decir:
641,66 x 24% = 153,99 euros ó 1.166,66 x 24% = 279,99 euros
¿Cómo y cuándo deberán liquidar los impuestos Miguel y María?
La imputación de la renta se devengará durante el año en curso, es decir, desde el 1 de marzo de 2016 hasta finalizar el año natural el 31 de diciembre de 2016.
A partir de esta fecha, es decir, desde el 1 de enero de 2017 y antes de que finalice el año natural, cada uno deberá ingresar las presuntas rentas obtenidas a la hacienda pública española, que en el caso de que sea domiciliada, deberá ser antes del 27 de diciembre.
En el próximo post explicaremos el caso en que Miquel y Maria deciden poner a alquiler el piso de Cadaqués durante los meses en los que viven en Andorra.[:]